Szolnokon 2019 őszén sem fogunk unatkozni!

Olyan programkavalkáddal vár a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál fekvő megyeszékhely 2019 őszén, amit nehéz lenne űberelni. Találunk majd gasztrofesztivált tiszai hallal és gulyással, lesz akadályfutás, tudományos pizsamaparti és versenytánc gála is, hogy csak párat említsünk!

Olyan programkavalkáddal vár a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál fekvő megyeszékhely 2019 őszén, amit nehéz lenne űberelni. Találunk majd gasztrofesztivált tiszai hallal és gulyással, lesz akadályfutás, tudományos pizsamaparti és versenytánc gála is, hogy csak párat említsünk!

Ugyan a Tisza fővárosa nem a legnagyobb megyeszékhely, azonban ősszel is olyan színes és élénk programokkal várja látogatóit, hogy vétek lenne kihagyni a városlátogatást. A gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb, hagyományos magyar népi étele. Az Alföld szívében fekvő városban 1999 óta versenyezhetnek a résztvevők az arany-, ezüst-, és bronzérmes gulyásért. Az Észak-Alföldi Régió minősített rendezvényén főzőversenyekkel és egyéb színes programokkal várnak mindenkit 2019. szeptember 06.-08. között Szolnokon, a Tiszaligetben.

A Szolnoki Gulyásfesztivál szervezői elhivatottak a magyar gulyás imázsának megőrzése érdekében, s céljuk a gulyásfőzés bemutatása nemcsak belföldön, de külföldön egyaránt. A fesztiválon fontos szakmai szempont, hogy ne csak a főzőcsapatok és baráti körük igényeinek feleljenek meg a szervezők, hanem a látogatóként érkezőknek is, kiknek színpadi programokkal, hagyományőrző kézműves bemutatókkal és ízletesebbnél ízletesebb ételekkel, italokkal kedveskednek.

Szolnoki Gulyásfesztivál
Szolnoki Gulyásfesztivál

A szokásoknak megfelelően, a Damjanich János Múzeum idén is csatlakozik a Kulturális Örökség Napja elnevezésű programsorozathoz. Az Európa Tanács által létrehozott rendezvényt idén szeptember 21-22-én rendezik meg, melynek célja, hogy a magas színvonalú programokon keresztül az érdeklődők megismerhessék a város kulturális örökségét, illetve a múzeum sokszínű tevékenységét.

2013 óta minden év szeptember végén tiszai halászfaluvá változik a szolnoki Tiszai hajósok tere, ahol a Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál várja az érdeklődőket. A rendezvény célja a halfogyasztás népszerűsítése, a tiszai halászat és horgászat, valamint a gasztronómia tradícióinak megőrzése. Az ingyenes fesztiválon, szeptember 27.-28. között a Tiszai hajósok terén és a vízparton halászkunyhóban várják a hálókötés, csomózás és halászati technikák iránt érdeklődőket a halászok és a horgászok, de tartanak gyermek- és felnőtt pecahorgász versenyt is, miközben régi receptek felhasználásával készülő tiszai halételek, halkolbászok és füstölt halak ízvilágával találkozhatnak a rendezvényre látogatók. A gyermekeket halsimogatóval, kézműves játékok sokaságával is várják, de részt lehet venni haltelepítésben is.

Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál
Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál

Különleges, ottalvós kaland egy nem mindennapi helyszínen szeptember 28-án a RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeumban! A Da Vinci családi pizsamaparti olyan egyedülálló program, melyen a résztvevők élményeken keresztül szórakoztató módon ismerkedhetnek meg a helyszínekhez kapcsolódó tematikákkal. A pizsamaparti előzetes jelentkezéshez kötött, melyről a www.reptar.hu weboldalon nyújtanak tájékoztatást.

Reptár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum
Reptár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum

A CRAZY5K idén bevezette új versenyszámát, az igazán intenzív szórakozást nyújtó CRAZY5K Sprintet, mely során egy 200 méter hosszú egybefüggő felfújható akadálypályát 2 kilométeres futás követ.  Az egyesület célja, hogy minél több embert mozgásra tudjanak invitálni, kik nem egyfajta kötelező sportként gondolnak rá, hanem felhőtlen szórakozásként. Az akadályok legyőzése közben mindenki újra gyermeknek érezheti magát és gondtalanul, szabadon ugrálhat, mászhat, csúszhat és felejthetetlen pillanatokat tölthet együtt barátaival, családjával vagy kollégáival. A CRAZY5K Sprint október 12-i állomása a Szolnok-Szandai Repülőtér területén lesz, melyet nemcsak a futás szerelmeseinek, de a sportot kedvelőknek is vétek lenne kihagyni.

Ősszel, a termőszezon végén csodás ízeket, értékes vitaminokat, kellemes nyári élményeket őrizhetünk meg a hűvös téli napokra. Ehhez gyakran csak egy kis ötlet, lelemény szükséges, ezért rendezi meg október 13-án az Aba-Novák-Agóra Kulturális Központ a Dunszt! A teli kamra titka elnevezésű fesztiválját. Az ősz amellett, hogy a nyár múlásának melankolikus szomorúságát kellemesen oldja narancsos-vöröses színekben pompázó montázsaival, számos kulináris élvezetet, megannyi különleges gasztronómiai varázst tartogat nekünk. Valahogy mindig az emlékezés hónapjai ezek. A forró napok emlékei mellett a gyermekkorunk már-már elfeledett ízeit, házi szokásait, nagyanyáink konyhai, befőzési praktikáit, nagyapáink betakarítási munkáit, a régmúlt idők őszi hagyományait is felidézzük ilyenkor. Egy ilyen újra felfedezős, játékos, élménnyel teli fesztiválra várják a szervezők a látogatókat, ahol több, mint 50 termelő, őstermelő és kézműves árusítja termékeit.

A Helyi Termékek Vására egy olyan gasztronómiai program, melyet minden hónap második vasárnapján rendeznek meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A szolnoki és Szolnok térségi, valamint a megye helyi termelői, őstermelői által kínált portékák között nemcsak mézeket, szörpöket, füstölt húsárukat, sajtokat, idényzöldségeket és tésztaféléket, de helyben készült bográcsos ételeket, hungarikumokat, valamint kézműves termékeket, kerámiákat is megvásárolhatnak a látogatók.

Helyi Termékek Vására
Helyi Termékek Vására

A nagy hagyományokkal rendelkező Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál immáron a képzőművészeti filmek mellett a látvány- és díszlettervezők fesztiválja is egyben, ezért már 2018 októberétől teljesen megújítva, a világhírű magyar születésű képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező szellemében, Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál néven szervezték meg. A szolnoki filmfesztivál 2019. október 15-20. között ünnepli fennállásának 50 éves jubileumát. A fesztivál olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a mozgóképes történetmesélés új útjai mentén vállalkoznak a cselekmény/történet bemutatására.

A XXVI. Globe Fesztivál – Országos Színjátszó Találkozó a hazai drámapedagógiai oktatás presztízs-rendezvényeként megalapozta Szolnok városának hírnevét a színjátszók körében, s így az ország egyik legrangosabb diákszínjátszó eseménye lett. A 2019. október 18.-20. között megrendezendő fesztiválon az előadások mellett a szabadidős programok is helyet kapnak.  A rendezvény gálájára meghívás alapján érkeznek a színjátszó csoportok és izgalmas, változatos műfajú produkciókkal állnak színpadra. Fantasztikus hangulatú, bensőséges légkör jellemzi ezt az ifjúsági programokkal kiegészített fesztivált.

A Magyar Festészet Napja alkalmából megrendezésre kerülő Képzőművészet Ünnepe elnevezésű rendezvény a képzőművészet fővárosává változtatja Szolnokot október 19-én is. A Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves kiállítása gálával és díjátadóval ünnepli a magyar festészetet.

November 09.-10. között, a 8. Szolnoki Csokoládé Fesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozón az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban a csokoládékészítő mesterek nagy választékot sorakoztatnak fel a közkedvelt csokoládéktól a minőségi kategóriákig. A világ minden tájáról érkező különlegességek, kóstolók, csokoládégyár, csokimozi, kiállítás, vásár és bemutató várja a fesztiválra érkezőket. A kézműves csokoládémanufaktúrák és édességkészítő mesterek bemutatkozásán túl nemzetközi csokoládétalálkozóval és a kultúra édes pillanatait bemutató képzőművészeti kiállítással, filmbemutatókkal, improvizációs színházi produkciókkal kedveskednek vendégeiknek, a legkisebbek pedig a „Csokigyárba” is ellátogathatnak.

A tánc szerelmesei november 17-én tekinthetik meg a hazai és nemzetközi táncosok részvételével megrendezésre kerülő V. Nemzetközi Versenytánc Gálát. Az egyedülálló rendezvényen nemcsak a magyar és a nemzetközi tánckiválóságok kápráztatják el a közönséget, hanem a szolnoki fiataloknak is kiváló lehetősége nyílik, hogy megmutathassák tehetségüket.

A Szolnoki Népdalkör kezdeményezésében 2007-ben indult útnak az Itt-Honi Népzenei és Néptánc Találkozó programja. A november 30-i népzenei rendezvény kitűnő színtere a térség népzenével és néptánccal foglalkozó csoportjai találkozásának, a közönség pedig színes és szórakoztató formában élvezheti az élő népzenét és néptáncot.

Itt-Honi Népzenei és Néptánc Találkozó
Itt-Honi Népzenei és Néptánc Találkozó

További információk: www.szolnok.hu, www.szolnoktourinform.hu, www.szolnoktersegiprogramok.hu

forrás: Vilgágjáró magazin – https://vjm.hu/szolnokon-osszel-sem-fogunk-unatkozni/

megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Keresés az oldalon

Csomagajánlatok / Kedvezmények

Hamarosan…

Bankkártya elfogadás

A Liget Hotel*** a következő bankkártyákat fogadja el fizetőeszközként:
Visa, Visa Electron, Maestro, American Express, Pay

Kedvezmények

A Hotel Liget** -ben kedvezményeket érvényesíthet az alábbi kártyákkal:
Erzsébet utalvány
Alföld szíve turisztikai kedvezménykártya
Széchenyi Pihenőkártya (OTP / MKB / KK&H)

Kövess minket

olvasásra ajánljuk

Kapcsolódó hírek

SZILVESZTERI AJÁNLAT

Búcsúztassuk együtt az idei évet barátok és/vagy családtagok társaságában a földszinti vagy a tetőteraszon található különtermekben!

Fogadj örökbe egy hotelszobát a Liget Hotelben

Országosan is egyedülálló kezdeményezés indult Szolnokon: a helyi és megyei cégeknek ajánlja fel a szobáit a Liget Hotel, amelyeket saját arculatuk szerint rendezhetnek be, és ingyenesen használhatják.

Hotelünk étterme rendezvényre bérelhető

Ballagási ebédet, családi rendezvényt vagy osztálytalálkozót szervezne, de nem tudja hova?
Hotelunk étterme és a hozzá tartozó terasz tökéletes választás lehet az Ön számára!