Látnivalók Szolnokon

Az Alföld közepén elhelyezkedő Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye, a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál fekszik, gyönyörű természeti környezetben és megannyi “leggel” hívogatva a látogatókat.

A vidék természeti környezetének egyedisége vitathatatlan, hiszen hét megyével határosan, a Tisza, a Hármas-Körös, a Zagyva, a Tápió, és a Hortobágy-Berettyó folyása mentén helyezkedik el. De jó termőföldjei, termálvízkincse, a napsütéses órák száma, valamint a folyópartok és árterek érintetlen szépségei mellett megyeszékhelyének építészeti kincsei és programjai is vonzzák a látogatókat. És mióta Szolnok 2015-ben alapításának immár 940. évfordulóját ünnepelte, a programlehetőségek és a vendégek száma is folyton növekszik.

Itt található például Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja, a 444 méter hosszú Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd. Az óriási, széttárt szárnyú kérészre hasonlító híd összeköti a belvárost a megyeszékhely rekreációs és sportközpontjának számító Tiszaligettel.

Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd
Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd

A város tüdejeként ismert Tiszaliget számos sportkomplexumával, szállodáival és strandjával várja a mozogni, sportolni vágyókat. Az árnyas fák egy kellemes sétának, a tó a horgászásnak kiváló helyszíne.

Páratlan látványt nyújt a város szívében fekvő Rozárium is – a magyar rózsák kertje, melyben Magyarország szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtája megtalálható. Különleges, dekoratív fajták ezek, melyek már jórészt csak nemesítő telepeken, gyűjteményekben fordulnak elő, ilyen nagy számban köztereken sehol nem láthatók.

Rozárium
Rozárium

A RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum Közép-Kelet-Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása. 170 éves műemléki környezetben, 60 000 négyzetméter kiállítótéren, a legkorszerűbb interaktív eszközök segítségével ismerkedhet meg a látogató a repülés történetével. A 4D mozi, a szimulátorok és a military kalandpálya mellett persze a legkisebbek is átélhetik a repülés örömét a tematikus játszótéren. Az Indóház földszintjén étterem és kávézó fogadja az elpilledt látogatókat, az Ajándékbolt pedig RepTár-as szuvenírekkel várja a vendégeket.

RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum
RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum

Magyarországon egyedülálló módon mutatja be a sör gasztronómiai- és kultúrtörténetét a Sörárium Szolnoki Interaktív Sörmúzeum. A Söráriumban nem csak illedelmesen sétálhatunk a kiállított tárgyak mellett, hanem különböző interaktív eszközökön keresztül ismerhetjük meg a sör történetét, vagy kalandozhatunk a világ sörmárkái között, mindezt egyedi steampunk jellegű hangulatban. Amíg pedig a szülők bejárják a kiállítást, addig a kicsiket gyermekfoglalkoztató várja. Az ide látogatók megpihenhetnek az étteremben, ahol megkóstolhatják a Sörárium saját kézműves söreit is, melyek készítése bármikor megnézhető a látványsörfőzdében.

Sörárium Szolnoki Interaktív Sörmúzeum
Sörárium Szolnoki Interaktív Sörmúzeum

Szolnokon, az egykori vár területén található az ország legrégebbi, immár 115 éve működő művésztelepe, a Magyar Örökség-díjas Szolnoki Mű­­vész­telep.

Szintén a város kulturális hírnevét öregbíti a Szigligeti Színház, mely országszerte híres előadásairól, és a megye egyik kulturális központjának számít. Rengeteg színvonalas előadással készülnek a színészek Balázs Péter igazgató vezetésével, melyekre mindig hatalmas az érdeklődés.

A Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai Központ mintegy 125 hektáros területen fekszik. A Széchenyi parkerdőben két tematikus kiállítóhelyet és egy természetismereti, valamint egy erdészeti tanösvényt alakítottak ki, sőt, itt található az ország legnagyobb ökojátszótere is. A Bagolyvár Vadaspark pedig természetes környezetükben mutatja be Magyarország vadfajait, házi- és hobbiállatait.

Az egykor zsinagógaként működött Szolnoki Galéria ad helyet a történeti- néprajzi- régészeti kiállításoknak, konferenciáknak, egyéb múzeumi, irodalmi rendezvényeknek, hangversenyeknek.

A Damjanich János Múzeumban megtekinthető a megye teljes régészeti, képzőművészeti, néprajzi és történeti gyűjteménye.

A szolnoki Tabán városrész egykor halászfalu volt, mely mára újjáépült, de őrzi az egykori falu szerkezetét, kanyargós, hangulatos utcácskáival. Az itt található, 1930-as években épült halászházból a Damjanich János Múzeum tájházat alakított ki, ahol az egykori halászati eszközöket mutatják be.

Szolnok város turisztikai kínálata az elmúlt években egy új nyári programmal, a sétahajózással gyarapodott. A május elejétől október végéig, jellemzően szombaton és vasárnap meghirdetett hajóutakon kevésszer látott perspektívából kalandozhatjuk végig a szőke folyót.

Évenként egyszer egy páratlan természeti csodának, a kérészek násztáncának is részesei lehetünk, ha júniusban ellátogatunk a Tisza fővárosába. A kérészek víz alatti lárváiból kikelő rovarok a víz felett járják látványos násztáncukat; a lenyugvó nap fényében köröznek párt keresve, majd pár órán belül elpusztulnak.

Kérészek násztánca
Kérészek násztánca

A szolnoki termálvíz kiváló minőségű, ivókúrára is alkalmas. Több helyen lehet belőle meríteni, az egyik kút az első vidéki gyógyszállónak, a Tisza Szállónak a folyópart felőli oldalán található.

A városban igazi tiszai halászlevet, tiszai halételeket, ízletes tepsis csülköt és szolnoki gulyást kóstolhatunk. A magyar konyha remekeit messze földön közismerten kiválóan készítik a szolnoki éttermek. A szolnoki habos isler például világszerte kuriózumnak számít, ugyanis csak Szolnokon készítik habos töltelékkel.

A habos isler szolnoki találmány, melynek formáján és csokis-fondan bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, a hagyományos islerhez. A különleges habos édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal.

Szolnoki habos isler
Szolnoki habos isler

A térségben egyedülálló, a város kulturális közösségi életének meghatározó helyszíne az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, mely nemcsak koncerteknek, előadásoknak ad otthont, hanem népszerű klubokat, képzéseket, tanfolyamokat is indít, s szívesen karol fel civil kezdeményezéseket. Egy európai színvonalú kiállítótér.

Szolnok vonzerejéhez hozzájárulnak a nagyszabású rendezvények is, melyek már-már hagyományossá váltak a városban.

Parti-túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál
Parti-túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál

További információk: www.szolnok.hu, www.szolnoktourinform.hu, www.szolnoktersegiprogramok.hu

Forrás: http://vjm.hu/ – szerző:   – 2018. 06. 12.